Wanneer was het nou Pasen?

Het is de warmste Pasen ooit, krantenkoppen, nieuwsuitzendingen en morgen staan er gegarandeerd foto’s van jetsers in bikini op de voorpagina van kranten. Maar mensen, wtf, deze metingen voor dit record zijn pas begonnen in 1901. En daarnaast boeit het toch geen ruk dat het de warmste Pasen ooit is want Pasen valt het ene jaar in maart en een ander jaar weer eind april, top vergelijkingen. Maar waar komt dit verschil in data vandaan? Wat bepaalt wanneer het Pasen is?

Daar voor gaan we terug naar het jaar 325, toen keizer constantijn met een wet kwam die bepaalde wanneer Pasen gevierd zou moeten worden. Want de tijden daar voor werd er maar wat aan gekloot en vierde men het wanneer het hun bliefde. In deze wet werd vast gesteld dat Pasen gevierd zou worden op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. De eeuwen die hier op volgde hadden de wetenschappers en wijze bobo’s van de kerk er het maar moeilijk mee om alle data waar Pasen op gevierd zou moeten worden te berekenen. Want iets met een juliaanse kalender en iets met het eeuwenlang ontkennen van een heliocentrisch wereldbeeld. Ik bedoel, Galileo Galilei werd in 1616 door de inquisitie nog tot levenslang veroordeeld omdat hij vond dat de aarde rond de zon draaide. Epische dilemma’s dus om te bepalen wanneer het nou Pasen zou zijn, laat staan dit rond te vertellen onder de gehele bevolking.

Alle studies rondom de zon leidde in 1582 echter tot de komst van de gregoriaanse kalender wat uitkomst bood voor het grote “Wanneer is het nou precies Pasen?” probleem. Om de verwarring echter weer compleet te maken gingen niet gelijk alle landen over op deze nieuwe kalender, geheel Nederland bijvoorbeeld pas in 1701. Door deze verandering in kalender gebruik werd Pasen in verschillende landen en streken weer op verschillende dagen gevierd, want de de één gebruikte een juliaanse en de ander een gregoriaanse kalender.

Wat we kunnen opmerken: Tussen 30 en 325 werd er geen kak om Pasen gegeven, tussen 325 en ergens 17de-18de eeuw werd er maar wat aan gekloot en sinds toen ergens weten we, dankzij de wetenschap, wanneer het nou verdomme Pasen is zodat we die klote eieren op het juiste moment uit de tuin kunnen vissen.


Laat een reactie achter