Het uniform van de SS

De geschiedenis is waard om te vertellen zelfs als deze geen leuke geschiedenis is. Toen de tweede wereld oorlog tot zijn einde kwam hebben veel bedrijven sorry moeten zeggen of miljoenen dollars betaald aan slachtoffers omdat ze voor of samen met de nazi’s hebben gewerkt. Kunnen we deze bedrijven vergeven? Ze hebben sorry gezegd, ze hebben betaald, geen van de huidige werknemers hebben samengewerkt met de nazi’s en het is al weer een hele tijd geleden dus tijd om verder te gaan. Toch? Of je ze vergeeft en wat je met de informatie doet mag je zelf bepalen zolang je maar niet de geschiedenis vergeet. Deze post meld enkel wat geschiedenis en dit maal een stukje geschiedenis van het kledingmerk Hugo Boss.

Want weet je wie er ook rond liepen in de kleren van Hugo Boss? Nou de Schutzstaffel of wel de SS, en de hitlerjugend trouwens ook, je kan met mode niet te vroeg beginnen. Meneer Hugo Boss begon zijn kledingbedrijfje des tijds in 1924, in het altijd pittoreske Metzingen. In 1931 had hij na een financiële crisis nog zo een 6 naaimachines over en in dat jaar besloot hij om lid te worden van de NSDAP. Drie jaar later, in 1934, werd hij na eerdere leveringen de officiële leverancier van de uniformen voor de Schutzstaffel, Hitlerjugend en enkele andere nazi organisaties.

De vraag naar uniformen werd door de oorlog steeds groter en er kwamen wat krijgsgevangen en rond de 150 dwangarbeiders werken bij Hugo Boss. Een 6 jarig durende oorlog met goedkope arbeiders moet vast flink cashen zijn geweest. Na de oorlog, in 1946, had Hugo Boss geen stemrechten meer, kon hij geen bedrijf meer runnen en kreeg hij een boete van 100 000 mark. In 1948 stierf hij maar zijn bedrijf leefde voort.

In 1997 is zijn zoon Siegfried Boss op 83 jarige leeftijd er nog op terug gekomen, “Of course my father belonged to the Nazi party. But who didn’t belong back then? The whole industry worked for the Nazi Army.” (New York Times)

Maar laten we wel wezen, de outfits zijn wel damn stylisch. Meer weten? Dan verwijs ik je door naar dit hard rossende onderzoek (Duitstalig).

Hugo Boss uniformen


Laat een reactie achter