Daams molen

We nemen u mee naar Vaassen om een kijkje te nemen in de “problematiek” van de molen, Daams molen, die daar al sinds 1870 de wind door zijn wieken krijgt, nou ja, in 1934 werden die wieken er al weer afgehaald. En vanaf 1964 tot ergens midden jaren 80 begon dat ding langzaam in verval te raken en in elkaar te storten. De gemeente wou dat ding slopen maar de stichting “Op eigen wieken” had het doel om het helemaal te restaureren en hem weer maalvaardig te maken, wat ook nog gelukt is met donaties uit vrijwel het gehele dorp.

Vaassen heeft nu enkele bouwprojecten en is dan ook lekker bezig met nieuwbouw maar deze nieuwbouw kan niet verder omdat de molen in het centrum staat en een molenbiotoop heeft, het heeft recht op wind om te kunnen draaien. Het oude postkantoor is bijvoorbeeld al helemaal gesloopt en het gebouw wat er vervolgens moet komen kan niet worden gebouwd omdat deze de wind van de molen ontneemt. De dorpsstraat is zwaar verpauperd en er liggen al jaren plannen te wachten op uitvoering om de dorpsstraat te verbeteren. Alle betrokken projectontwikkelaars zeggen, wat denk je zelf, het is pas exploitabel bij een hoogte van 10 meter maar dan verstoren we die biotoop van de molen. Je zult denken, what the fack, het is maar een molen, dat ding produceert niks, is alleen voor de show dus hang er als-je-blieft een elektromotor in maar zo werkt het hier niet in Nederland.

Na veel wikken en wegen is de gemeente tot de conclusie gekomen dat de molen de gewenste ontwikkelingen belemmert en dat de gemeente wel betaald voor, jawel, het verhogen van dat gehele ding met 4.90 meter. Oftewel lekker met de centen van de Vaassenaren strooien zodat de gemeente de hoogbouw kan krijgen en de projectontwikkelaars verder kunnen. Het mag ook wel wat kosten, stilstaande bouwprojecten, een molen demonteren, optillen, verhogen en weer in elkaar zetten. Maar de gemeente verhoogd ondertussen gewoon de OZB wel met 5,5% en weet je wat Daams molen is ook blij want die kunnen een theehuis beginnen. Inwoners pissed want die thee kunnen ze ook wel 40 meter verder in de dorpsstraat krijgen en denken eigenlijk gewoon unaniem what the fack. En ondertussen gaat het getouwtrek tussen molen en gemeente gewoon verder en staan alle bouwprojecten nog wel ff stil.


Wel geteld één reactie op “Daams molen”

Laat een reactie achter